Parcul Național Munții Măcinului

Parcul Naţional Munţii Măcinului are o suprafaţă de 11.151,82 hectare, şi este împărţit în două zone: Culmea Pricopanului şi Munţii Măcinului.
Munţii Măcinului sunt cei mai vechi munţi din România, rezultat al orogenezei Hercinice.
Originalitatea peisagistică este conferită îndeosebi de formaţiunile granitice megalitice, ca şi de contrastul între vegetaţia forestieră mezofilă şi pajiştile stepice xerofile. Procesele de dezagregare a rocilor sunt active, având ca rezultat surprinzătoare peisaje arhaice. Caracterul reprezentativ al acestor munţi la nivel naţional este conferit de existenţa a trei etaje de vegetaţie caracteristice pentru Podişul Dobrogei, constituite din pădurile mezofile de foioase balcanice, pădurile xeroterme submediteraneene şi silvostepă cu păduri submediteraneene. Climatul acestor munţi a determinat o varietate specifică, unică în Europa, cu interferenţa tipurilor ecosistemice pontico – submediteraneene, central europene şi asiatice, fapt ce conferă Munţilor Măcin atributul de sinteză în miniatură a două continente – Europa şi Asia.

Trasee turistice:

  • Traseul pentru Turism Ecvestru
  • Traseul Culmea Pricopanului
  • Traseul Vârful Crapcea
  • Traseul tematic Munții Măcinului
  • Traseul Țuțuiatu
  • Traseul Dealul cu Drum
  • Traseul Cozluk
  • Traseul Valea Vinului
  • Traseul pentru cicloturism

Pentru mai multe informații despre zona Măcin puteti afla la

Centrul National de Informare si Promovare Turistica Macin

CNIPT Măcin
Str. Brăilei nr. 9B
Tel/Fax: 0340100311
Mobil: 0787544050
E-mail: cniptmacin@yahoo.com
Program Luni – Duminică: 08:00 – 16:00

Centrul de Informare Turistică Greci

Centrul de vizitare al Parcului Naţional din Munţii Măcinului este amplasat intravilan in comuna Greci judetul Tulcea.
Rolul acestui centru este de a oferi vizitatorilor informaţii despre habitatele şi speciile caracteristice bioregiunii stepice, interpretate astfel încât rezultatele ştiinţifice să fie transpuse într-un mod atractiv şi uşor de asimilat pentru vizitatori.
Expozițiile Centrului de Informare şi Vizitare de la Greci îşi propun o scurtă incursiune în istorie (timp) pentru a oferi informaţii referitoare la valorile naturale şi etnoculturale ale zonei Parcului Naţional Munţii Măcin. Aceste informaţii pot fi accesate într-un mod facil şi uneori interactive (prin joc), vizual, auditiv sau tactil. Vizitatorii au parte de experienţe interactive şi diverse imagini cu localnicii la lucru, meşteşugind la obiectele tradiţionale în gospodăriile lor.

Traseul pentru turism ecvestru

Pentru iubitorii turismului ecvestru Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului dispune de 8 cai și de echipamentul necesar practicării unui astfel de sport. Punctul de plecare al traseului este Padocul parcului situat la 4 km de localitatea Cerna si continua pe Valea Arsu – Vf. Şaua Mare, Vf. Arheuziu – Vf. Archizel – Vf. Lifante – Vf. Pietrele Albe – Vf. Mangina – Valea Puturoasa – Padoc PNMM

Traseul este un circuit de 13 km cu urcuşuri şi coborâşuri domoale ce străbate piscurile de pe latura sudică a parcului presărată cu poieni de stepă cu stâncării, poieni ce asigură panorame largi asupra Depresiunii Cernei şi asupra celorlalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin.
Turiştii sunt însoţiţi de un ghid specializat. Echipamentul de protecţie este inclus în tariful pentru turism ecvestru: chapsuri, căşti, mănuşi.
Persoană de contact: ranger Berca Marian – tel: 0746 760196.

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal numit de localnici „La fantana” este un lac antropic, format intr-o cuveta rezultata din extragerea granitului. Se afla pe raza comunei Turcoaia, intr-o fosta cariera de piatra de pe dealul Iacobdeal. Lacul Iacobdeal este un fenomen unic în România, datorită modului în care s-a format. În zonă a fost un punct de extracţie a unui tip de granit foarte dur şi din cauza dinamitării s-a eliberat o cantitate de apă care a umplut galeriile şi le-a acoperit, ajungând la ceea ce este astăzi. În el nu se varsă nicio apă curgătoare şi nici nu are vreun canal de scurgere. Lacul Iacobdeal are maluri de piatră, cu pereţi abrupţi din granit, sau cu pământ amestecat cu pietriş fin. Este foarte căutat de pasionaţii de sporturi extreme, care pot face sărituri de pe promontoriul stâncos.

Mânăstirile Nord Dobrogene

Cred că majoritatea dintre noi au auzit, măcar aşa în treacăt de mănăstirile Cocoş, Saon şi Celic-Dere. Sunt cele mai mari, dezvoltate, vechi şi mediatizate mănăstiri din judeţul Tulcea. S-a vorbit şi incă se vorbeşte de “triunghiul mănăstirilor din Dobrogea”. Cele trei, au devenit embleme ale pelerinajului monahal in judeţ, fiind vizitate în permanenţă atât de turiştii simpli cât şi de cei ce caută a se linişti sufleteşte, a se reculege. Însă mulţi dintre noi nu cunosc faptul că pe lângă aceste trei aşezăminte monahale există şi altele ce merită să fie vizitate şi ajutate prin contribuţiile noastre să se dezvolte precum Mânăstirea Izvorul Tămăduirii și Fântâna de leac din munții Măcinului.

Vizitează-ne

Turul cramei și plantațiilor de vie

Alătură-te listei noastre

Primiți invitații, actualizări și bonusuri pentru cumpărare
Contact

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt